8. PROSPECT: uw kijk op de ziekte
Afd. Medische Psychologie; onderzoekslijn Medische Communicatie
Contactgegevens onderzoeker: mw. N.C.A. van der Velden
Aanleiding
Er bestaan steeds meer en betere behandelingen voor mensen met kanker. Omdat er zo veel mogelijk is, wordt het vinden van een balans tussen kwantiteit en kwaliteit van leven belangrijker. Bij het kiezen van een behandeling komt het voor kankerpatiënten veelal neer op deze afweging. Om de afweging goed te kunnen maken, hebben patiënten informatie nodig. Bijvoorbeeld over de diagnose, de behandeling en de vooruitzichten (prognose) van hun ziekte. Door goede arts-patiënt communicatie weet een patiënt waar hij of zij aan toe is. Zo kan een behandelbeslissing worden genomen die overeenkomt met de daadwerkelijke wens van de patiënt. Echter, niet alle patiënten willen alles weten over hun ziekte. Bovendien vinden artsen het soms moeilijk er geheel open en eerlijk te zijn. Dit maakt het gesprek over ziekte soms uitdagend voor artsen. Om deze reden wordt dit PROSPECT onderzoek over arts-patiëntcommunicatie uitgevoerd.
Doel
Voor het PROSPECT onderzoek willen we meer weten over verschillen tussen mensen met kanker, bijvoorbeeld in hoe zij denken over hun ziekte, de bijbehorende behandeling en de prognose. Daarnaast zijn we geïnteresseerd in hoeveel informatie patiënten willen ontvangen over deze onderwerpen en welke kenmerken (zoals karaktertrekken) hiermee samenhangen. Voor dit onderzoek worden ook de naaste en de arts van de patiënt betrokken. Zo zijn we bijvoorbeeld geïnteresseerd in hoe de naaste tegen de ziekte, behandeling en prognose aankijkt, en wat zijn of haar informatiebehoefte is. Van de artsen willen we onder andere weten hoe zij kankerpatiënten van informatie voorzien. Het doel is om met deze informatie artsen te helpen bij het communiceren over kanker, waardoor de informatie die kankerpatiënten krijgen beter aansluit op hun behoefte. Zo kunnen we de zorg mogelijk verbeteren.
Aanpak
Zo’n veertig medisch oncologen of longspecialisten uit verschillende ziekenhuizen zullen meedoen aan het PROSPECT onderzoek, waaronder het AMC, UMC Utrecht, Maastricht UMC, Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het Ter Gooi ziekenhuis. Via hen worden 375 kankerpatiënten en hun naasten gevraagd om deel te nemen. Patiënten en naasten vullen voor dit onderzoek éénmalig een vragenlijst in. Dit duurt twintig tot dertig minuten en kan zowel digitaal als op papier worden gedaan.
Resultaten
Het PROSPECT onderzoek gaat in de zomer van 2019 van start. Het verzamelen van alle vragenlijsten zal twee jaar duren. Om deze reden duurt het een poos voordat we u op de hoogte kunnen brengen van de uitkomsten. U kunt deze webpagina in de gaten houden voor updates rondom het onderzoek.
Samengevat
Het PROSPECT onderzoek is een lopende studie met als doel de arts-patiëntcommunicatie verbeteren. Toekomstig onderzoek van deze onderzoeksgroep richt zich op het effect van verschillende manieren van informeren over vooruitzichten in gesprekken tussen artsen en patiënten met kanker.