1. Training Gedeelde Besluitvorming is effectief
Afd. Medische Psychologie
Onderzoekslijn Medische Communicatie
Onderzoeker:
I.Henselmans@amc.uva.nl
Aanleiding
Chemotherapie kan de klachten van patiënten met ongeneeslijke kanker verlichten en het leven verlengen. Maar de behandeling kan ook belastend zijn en bijwerkingen hebben. Die voor- en nadelen moeten worden afgewogen, wat vraagt om gedeelde besluitvorming. Gedeelde besluitvorming over palliatieve chemotherapie vindt nog onvoldoende plaats.
Doel
Doel is te onderzoeken of een training voor medisch oncologen gedeelde besluitvorming in consulten over palliatieve chemotherapie kan bevorderen.
Aanpak
31 oncologen werden door een loting toegewezen aan de training of de controle conditie. De training bestond uit een reader, twee dagdelen groepstraining, een zakkaart en een individueel terugkom-moment. Alle oncologen voerden een gesprek met een simulatiepatiënt bij start en na afloop. Deze 62 gesprekken werden gefilmd. De mate van gedeelde besluitvorming werd blind gescoord met twee lijsten: de OPTION12 en de 4SDM.
Resultaten
De training had een groot en significant positief effect op de mate van gedeelde besluitvorming in de gestandaardiseerde simulatieconsulten. Ook verbeterden de algemene communicatievaardigheden van oncologen.
Samengevat
Een training voor medisch oncologen kan gedeelde besluitvorming in gesimuleerde consulten bevorderen. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of oncologen het geleerde ook meenemen naar de dagelijkse praktijk.