Regio en Buitenland

Oren naar een bijzondere opleidingsplek?

Onze opleiding heeft een paar bijzondere opleidingsplekken beschikbaar. Van stages op Texel en Aruba tot een meerdaagse in de Kop van Noord-Holland.

    Huisartsstage op Texel

    Werken op een eiland is heel speciaal. Op Texel werk je als huisarts in de volle breedte. Patiënten maken tijdens de diensturen wel een afspraak via de huisartsenpost in Den Helder, maar ze draaien op het eiland nog gewoon de ouderwetse bereikbaarheidsdiensten. Tijdens de dienst heb je de diensttelefoon op zak en weet je nooit wat er gaat gebeuren. Soms moet je ergens heen als first responder omdat er even geen ambulances op Texel zijn. Tijdens de diensten ben je huisarts, doe je de zorg in het verpleeghuis en voor de gehandicaptenzorg en ben je forensisch arts. Bevallingen doen ze niet, dat doen de verloskundigen op het eiland. Texel heeft 13.400 inwoners en daar komen zomers nog zo’n 70.000 toeristen bij, kortom er is genoeg aanbod.

    Korte lijnen

    Er zijn wel duidelijke verschillen met bijvoorbeeld de grote stad: ‘Anders dan in de stad zijn er korte lijnen, met de apotheek, fysiotherapeuten, etc. Er zijn nog vier andere huisartspraktijken op het eiland en ook daarmee hebben we goed en regelmatig contact.

    Het eiland

    En verder is er natuurlijk het eiland zelf, met zijn natuur, zijn eigenheid en lokale gebruiken. Het meest aansprekend is misschien wel de meierblis, een lokaal gebruik, sinds 1789, in de vorm van een groot vreugdevuur dat ontstoken wordt op 30 april. Men viert hiermee de overgang van de donkere winterperiode naar de zomer. Waarschijnlijk komt het woord meierblis van de naderende maand mei en blis, in de betekenis van vuur. Er zijn zeven openbare meierblissen die door dorpscommissies worden georganiseerd, vaak aan de rand van de dorpen. Zij worden tegen het vallen van de avond aangestoken door vertegenwoordigers van de dorpscommissies.

    Genoeg te zien dus, voor de aios die het een uitdaging vindt om naar het noorden te trekken, het water om zich heen te voelen en alle facetten van het huisartsenvak te leren kennen in een unieke omgeving.

    Verdere informatie

    Voor specifieke informatie over aios op Texel kun je een e-mail sturen naar koppelteam@amsterdamumc.nl. Op Texel werken we met een 1-op-1 koppeling, wat betekent dat je vooraf je interesse moet aangeven om geplaatst te worden.

    Terugkomdag

    De wekelijkse terugkomdag voor de aios die een huisartsstage op Texel doet, is in Amsterdam.

    In de CAO van de SBOH staat informatie over financiële vergoedingen van extra verblijfkosten. We kunnen tips geven over het vinden van huisvesting en/of je in contact brengen met aios die eerder een huisartsstage op Texel hebben gedaan.

    CZ-stage op Aruba

    Wij zijn bevoorrecht om een CZ-stage te kunnen aanbieden op Aruba. Een stage op een tropisch eiland met vrijwel altijd zon waar de mensen vooral buiten leven. Eén van de belangrijkste redenen om deze in het buitenland te doen, is om een uitgebreider inzicht te krijgen in andere rituelen rondom zorg, sterven en rouw. Familie heeft hier een grote invloed op het beleid van de patiënt. En patiënten lopen een groot risico om in de laatste levensfase al stervende naar het ziekenhuis te worden gebracht. Levensverlengend handelen is wat men kent. Puur alleen lijden-verlichtend handelen is veel minder bekend en daardoor minder bemind.

    Terugkomdag

    Je volgt wekelijks onderwijs samen met de aios van de huisartsopleiding op Aruba. Ook de LHK wordt op Aruba gemaakt. Tevens houd je presentaties en geef je les aan de verpleegkundigen en verzorgenden van S.A.B.A.

    Kop van Noord-Holland

    Huisartsopleidingen VUmc en AMC zijn samen het project Regionaal Opleiden – Kop van Noord-Holland gestart, om de verbinding met de regio Kop van Noord-Holland te intensiveren en de opleidingscapaciteit te vergroten. We willen de opleiders die in de Kop werken de kans geven het mooie van het werken (en wonen) in deze regio tonen aan de aios die tijdens hun opleiding hier geplaatst zijn. Huisartsopleidingen VUmc en AMC dragen met dit project bij aan een oplossing voor het huisartsentekort in de regio.

    De Razende Bol

    Aios die een huisartsstage in de Kop doen, volgen twee keer per jaar een driedaagse genaamd ‘de Razende Bol’. Dit is een samenwerking tussen Huisartsen Kop Noord-Holland (HKN) en de huisartsopleidingen van VUmc en AMC. Het doel van het programma is om aios kennis te laten maken met de bewoners, de woonomgeving en collega-hulpverleners in de regio. De huisartsen in de Kop van Noord-Holland zijn intensief betrokken bij deze scholing.

    Meer weten?

    Wekt dit je interesse? Of heb je vragen over onze bijzondere opleidingsplekken? Stel deze via info.huisartsopleiding@amsterdamumc.nl