Lijkt het jou interessant om je visie op het huisartsenvak te delen met een huisarts in opleiding? Wil je een inspirerend voorbeeld zijn voor een ander? Of zoek je naar mogelijkheden om je professionele netwerk binnen je regio uit te breiden? Dan is het opleiderschap misschien wel de perfecte rol voor jou. Geen huisartsopleiding is compleet zonder betrokken en gedreven huisartsopleiders!
Door opleider te zijn houd ik plezier in mijn werk en zorg ik dat mijn kennis up-to-date blijft
De rol van de huisartsopleider
Als opleider speel je een cruciale rol in de ontwikkeling van eerste- en derdejaars huisartsen in opleiding. Jij bent degene die hen de fijne kneepjes van het huisartsenvak in de praktijk bijbrengt. Je leert hen niet alleen wat het betekent om huisarts te zijn, maar ook hoe zij zelf kunnen uitgroeien tot uitstekende huisartsen. Je bent niet alleen hun aanspreekpunt, maar ook leermeester, coach en collega. De aios werkt drie tot vier dagen per week bij je in de praktijk en ziet veel patiënten: zowel zelfstandig als onder jouw begeleiding. Dit levert je tijd op om de aios het vak te leren. Je stemt jouw opleiderstaken af op de specifieke leerbehoeften van de aios, zodat zij optimaal kunnen groeien en leren. Huisartsopleiding Amsterdam UMC biedt jou de nodige ondersteuning en begeleiding, afgestemd op jouw ervaring en werkzaamheden.
Kijk hieronder of je aan de voorwaarden voldoet en maak een impact op de toekomst van de huisartsenzorg door een inspirerende opleider te worden!
Je hebt 3 jaar ervaring als praktiserend huisarts, waarvan 1 jaar in je huidige praktijk.
Je bent als opleider aanwezig (of een van beide opleiders) tijdens de werkuren van de aios (max. ½ dag per week vervanging door een niet-opleidende collega). In geval van duo-opleiden zijn beide opleiders minimaal 40% in de praktijk werkzaam.
Je bent bereid tijd en aandacht te besteden aan het opleiden van aios.
Je bent bereid te leren op didactisch gebied en u participeert actief in het opleidersonderwijs dat wordt aangeboden door het instituut.
In de praktijk is de hele werkweek een gediplomeerd assistente aanwezig.
De aios kan tijdens praktijkuren over een spreekkamer met onderzoekgedeelte en wastafel beschikken.
De opleidingspraktijk is getoetst met behulp van een door de beroepsgroep erkende methode, of is daar aantoonbaar mee gestart.
De praktijk heeft een adequaat patiëntenaanbod voor de aios. Richtlijn voor een gemiddelde praktijk: aantal patiënten per FTE huisartsen 2095 plus of min 25% (aanstelling POH/PA/Vpk. spec. mag gedeeltelijk meegeteld worden).
Je onderschrijft het inclusiviteitsstandpunt van de Huisartsopleiding Amsterdam UMC:
De Huisartsopleiding Amsterdam UMC is een opleiding waar alle aios welkom zijn, ongeacht hun geloofsovertuiging, politieke voorkeur, huidskleur, migratieachtergrond, seksuele voorkeur en gender. Het dragen van zichtbare geloofsuitingen is, net als in het AMC, toegestaan, behoudens in die situaties waarin de beroepsuitoefening, inclusief het professioneel huisartsgeneeskundig handelen, wordt belemmerd. Wij verwachten van opleiders dat zij dit beleid hanteren.
Opleiden is een stimulans om bij te blijven en kritisch te kijken
Je deelt kennis en ervaring met de aios, maar ook jouw zorgen om een patiënt
Je werkdagen worden gevarieerder
Je krijgt de kans om zelf te verder leren: meer vakkennis, betere vaardigheden en (verdere) ontwikkeling van je didactische kwaliteiten
Je hebt toegang tot digitale medisch-wetenschappelijke bronnen
Je ontmoet collega-opleiders en draagt bij aan de ontwikkeling van het huisartsenvak
Ook als parttimer of duo kun je opleider worden
Je krijgt een passende financiële vergoeding via de SBOH en accreditatiepunten
Wij bieden persoonlijke ondersteuning bij het leren van deze taak met een doortimmerd, gevarieerd en geaccrediteerd scholingsprogramma. Tijdens de vijfjarige opleiding van aspirant-huisartsopleider naar ervaren huisartsopleider volg je vier onderwijsdagen per jaar. Daarnaast ben je aanwezig op vijf paralleldagen per jaar. Wanneer je eenmaal ervaren opleider bent, zijn er meer keuzes op maat voor de scholingsdagen. Het aantal scholingsdagen blijft gelijk.
De scholing is gekoppeld aan de verschillende activiteiten die je als opleider uitvoert en is gekoppeld aan zes thema’s:
Eigen expertise overdragen
Een leeromgeving van de praktijk maken
Inhoudelijk begeleiden
Toetsen en beoordelen van de aios
Begeleiden van het leerproces van de aios
Persoonsgericht begeleiden
De onderwijsdagen vinden plaats in Amsterdam of Landgoed Zonneheuvel in Doorn. Verder bieden wij onderwijs aan voor praktijkassistenten en Praktijk Ondersteuners Huisarts (POH) dat gerelateerd is aan de opleiding van de aios.
De aanmelding bestaat uit een digitale vragenlijst, een oriëntatiedag en een visitatie van je praktijk door een ervaren opleider om erkenning als opleider via RGS te verkrijgen. Voorafgaand aan de start van de aios vinden er twee startersdagen plaats. Dit is wanneer we beginnen met het ontwikkelen van opleidersvaardigheden.
Er is veel animo voor het starten als opleider, daarom hanteren wij momenteel een wachtlijst. [Laatste update: oktober 2024] Neem voor meer informatie per mail contact met ons op: haosecretariaat@amsterdamumc.nl.
Lijkt het je interessant om in de wachttijd alvast jouw expertise en visie op het vak te delen met een coassistent? Bekijk dan de pagina 'Coassistentopleider worden' van Studentenonderwijs