Aiotho en Poioth

Wil jij ook wetenschappelijk aan de slag? Dat kan als 'Arts In Opleiding Tot Huisarts en Onderzoeker' (aiotho) of 'Postdoc In Opleiding Tot Huisarts' (poioth). Een aiotho is een arts die zijn of haar opleiding tot huisarts combineert met een promotieonderzoek. Een aanstaande aios die al gepromoveerd is, kan solliciteren als poioth.

Onderzoek en huisartsopleiding

Aiotho

Aiotho-traject

In dit traject combineer je de opleiding met een promotieonderzoek. Een aiotho-traject duurt ca. 6 jaar: 3 jaar opleiding tot huisarts en 3 jaar onderzoek. Bij aangetoonde geschiktheid sluit je dit traject af als huisarts én ben je gepromoveerd! 

De afdeling Huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC ziet het aiotho-traject als een uitgelezen kans om de wetenschappelijke ontwikkeling van de huisartsgeneeskunde te bevorderen. Als aiotho sla je een brug tussen opleiding en onderzoek en breng je verdieping in je opleidingstraject en een goede basis om na de opleiding het vak te combineren met wetenschappelijk onderzoek. Aiotho's hebben tijdens hun promotieonderzoek de gelegenheid om de master epidemiologie doen. 

Opleiding en onderzoek

Hoe combineer je opleiding en onderzoek?  Tijdens het onderzoeksgedeelte word je begeleid door de projectleider van het onderzoek, dit is meestal een post-doc. Tijdens het opleidingsgedeelte sta je onder begeleiding van docenten en opleiders die verbonden zijn aan de huisartsopleiding.  

Het 1e jaar van de opleiding en het 3e jaar moet je onafgebroken doen. In het 2e jaar doe je meerdere stages buiten de huisartsenpraktijk. Ook hier geldt dat je die stages niet onderbreekt. Het is wel mogelijk de stages af te wisselen met het doen van onderzoek. Vanaf het moment dat je start met de opleiding mag je deze maximaal een jaar onderbreken voor het doen van onderzoek. 

Solliciteren

Als je aiotho wilt worden, solliciteer je voor een baan als promovendus én voor een opleidingsplek bij de huisartsopleiding. 

Solliciteren voor een opleidingsplek doe je via Huisartsopleiding Nederland. Vink bij de sollicitatie voor de huisartsopleiding aan dat je aiotho wordt (ook als je nog bezig bent met de sollicitatieprocedure voor de promotieplek). Bij geschiktheid voor beide plekken word je automatisch geplaatst bij het betreffende opleidingsinstituut. 

Het vinden van een promotieplek is maatwerk. Vacatures voor onderzoeksplekken die geschikt zijn voor aiotho’s worden geplaatst op de webpagina ‘werken bij Amsterdam UMC’. En verspreiden we via onze sociale netwerken. Ben je aangenomen voor de opleiding en een promotieplek dan neem je contact op met Marja Könning (AMC) of Pascale Scheerman (VUmc) voor het maken een gecombineerd opleidings-en onderzoeksschema. 

Dienstverband

Gedurende het aiotho-traject ben je in dienst bij SBOH. Je hebt een arbeidsovereenkomst bij de SBOH voor de duur van jouw opleiding. De arbeidsovereenkomst eindigt daarmee automatisch op het moment dat jouw opleiding is afgerond of voortijdig wordt beëindigd. Dit geldt ook wanneer jouw aiotho-traject nog voortduurt voor een periode van onderzoek. Dit houdt in dat de onderzoeksectie voor een aiotho die het traject eindigt met een onderzoeksperiode, voor die periode zelf een nieuw dienstverband moet regelen. Het nettosalaris is over het algemeen lager dan het aiotho-salaris. Het is daarom gunstiger te eindigen met een opleidingsperiode. 

Lees hier meer over de regelgeving van SBOH 

Poioth

Poioth-traject

Aanstaande aios die al gepromoveerd zijn, kunnen solliciteren als Postdoc in Opleiding tot Huisarts (poioth). Tijdens een poioth-traject werk je naast je opleiding in deeltijd als onderzoeker.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de mogelijkheden voor een poioth-traject contact op met dr. M.I. (Mirjam) Geerlings, sectievoorzitter van HAG-Research Huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC.

Lopend huisartsgeneeskundig onderzoek

Meer weten over (landelijk) lopend huisartsgeneeskundig onderzoek? Bekijk het overzicht van de NHG.