De opleiding

Kies je voor het vak van huisarts? Dan kies je voor diversiteit! Ieder kwartier is anders. Er komt niet alleen een persoon binnen; er komt een wereld binnen. En het is aan jou als huisarts om iedere keer de juiste diagnose te stellen. Je bouwt een band op met je patiënten, die vaak een heel leven en soms generaties lang bij je komen.


Dit zijn wij

Als Huisartsopleiding Amsterdam UMC leiden wij basisartsen op tot vakbekwame en toekomstbestendige huisartsen. Wij werken samen met opleiders in een ruime regio (zie kaart - blauw) en bieden opleidingsplekken aan in diverse praktijken. Of je nu wilt werken in een stadse praktijk of bij een dorpsdokter, bij ons ben je aan het juiste adres. Daarnaast hebben wij een dependance in Twente, waar we samenwerken met opleiders in de regio Hengelo en Enschede (zie kaart, geel).

Binnen de landelijk gegeven kaders zetten wij als opleiding onze eigen accenten, zoals te lezen in onze missie en ambities. Hierbij staan de kernwaarden van huisartsgeneeskunde natuurlijk centraal: persoonsgericht, medisch-generalistisch, continu en gezamenlijk werkend.

De opleiding maakt deel uit van de afdeling Huisartsgeneeskunde. Benieuwd wat dat nog meer inhoudt? Bekijk dan de website en het Jaarbeeld Huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC. 


Structuur opleiding

Zelfsturing en keuzevrijheid zijn kernwoorden in de opleiding, met een steeds duidelijker accent hierop naarmate de opleiding vordert. Hieronder lees je hoe je tijdens de opleiding praktijkuren afwisselt met onderwijs op het onderwijsinstituut.

Hoe ziet je week eruit?

Praktijk/stage

4 dagen per week

-

Je leert het vak in de praktijk onder begeleiding van een ervaren huisartsopleider of stagebegeleider. De reflectie op ervaringen uit de patiëntenzorg stuurt in belangrijke mate het leerproces. 

-

Je doet gedurende de opleiding ervaringen op in verschillende leeromgevingen: 

  • Jaar 1: Huisartsenpraktijk (12 maanden)

  • Jaar 2: Klinische stage (6 maanden)*, CZ-stage (3 maanden), GGZ-stage (3 maanden)

  • Jaar 3: Huisartsenpraktijk (12 maanden)

* zie brochure voor ons aanbod stageplekken

Terugkomdag

1 dag per week

-

Aan het begin van elk jaar word je als aios ingedeeld in een groep van ca. 14 aios en gekoppeld aan twee vaste docenten: een huisarts en een gedragswetenschappelijk docent. Zij staan voor je klaar. Het doel van de terugkomdag is om het praktijkleren te ondersteunen en te verdiepen. Gemiddeld verwachten we 3 uur per week aan zelfstudie. Ons onderwijs kan, sinds de fusie van huisartsopleidingen AMC en VUmc in 2024, plaatsvinden op beide locaties.

-

In een reguliere opzet bestaat de terugkomdag voor alle jaren uit de onderdelen:  

  • Leren van ervaringen: reflectie op en bespreken van je waardevolle ervaringen

  • Oefenen met vaardigheden: we bieden je faciliteiten en begeleiding bij het trainen van medisch-technische en communicatieve vaardigheden

  • Thematisch onderwijs: gericht op verdieping en verbreding van bestaande inzichten en competenties. Een deel is geprogrammeerd (gegeven door (gast)docenten), een deel vraaggestuurd

Landelijk onderwijs en bijzondere trajecten

Landelijk onderwijs

Naast het onderwijs dat door het instituut wordt verzorgd, volg je als aios landelijk onderwijs op het gebied van de spoedzorg: 

  • STARtclass Huisartsgeneeskunde jaar 1

  • STARtclass Huisartsgeneeskunde jaar 2 (alleen bij SEH-stage)

  • STARtclass Huisartsgeneeskunde jaar 3* Tweedaagse Preventieve Zorg

  • Landelijke Tweedaagse Innovatie en Genetica in jaar 3

Bijzondere trajecten

Je kunt op verschillende momenten instromen, de opleiding parttime doen én combineren met wetenschappelijk onderzoek. Ook is het mogelijk om tijdens de 2e huisartsstage een differentiatie te volgen.  

Een indruk van de opleiding

Lees op huisartsopleidingnederland.nl hoe aios onze opleiding ervaren:

De opleiding is erg veelzijdig; bekijk voor een indruk van de opleiding en het vak de filmpjes van De Dokterstas on tour van Huisartsopleiding Nederland. De acht huisartsopleidingen van Nederland zijn opgezet volgens het landelijk opleidingsplan huisartsgeneeskunde.