Inwendige bestraling (brachytherapie) bij baarmoederhalskanker

Inwendige bestraling (brachytherapie) is een onderdeel van de behandeling bij baarmoederhalskanker.

De inwendige vrouwelijke geslachtsorganen (Bron: Kanker.nl)
De inwendige vrouwelijke geslachtsorganen (Bron: Kanker.nl)

Deze inwendige bestraling wordt gegeven ná de uitwendige bestralingen.  

Waarom inwendige bestraling?

Inwendige bestraling heeft als voordeel dat het doelgebied (het gebied dat bestraald moet worden) een hoge dosis straling krijgt. Het gezonde weefsel daaromheen krijgt weinig straling.

Bij inwendige bestraling wordt het doelgebied van dichtbij bestraald. Dit gebeurt met een klein beetje radioactieve stof: een radioactieve bron. Voor de inwendige bestraling wordt een speciaal hulpmiddel gebruikt: een fletcher-applicator. Deze applicator komt in de vagina en baarmoeder. De radioactieve bron gaat tijdens de bestraling door deze applicator.

Eén inwendige behandeling bestaat meestal uit 24 bestralingen. Elk uur krijgt u een bestraling. Samen met de voorbereidingen duurt de totale opname per behandeling ongeveer 2 dagen.

Deze inwendige behandeling wordt meestal 2x gegeven met ongeveer een week ertussen. De procedure is beide keren hetzelfde.

Wat is de voorbereiding op de inwendige bestraling?

De gehele behandeling is ook uitvoerig beschreven in de folder "inwendige bestraling met een fletcher-applicator".

De avond voor de opname wordt u opgenomen op de afdeling F5N (short-stay). Als u ook chemotherapie krijgt, is de inwendige bestraling meestal direct na de laatste chemokuur.

Wat gebeurt er op de dag van de behandeling?

De fletcher- applicator wordt ingebracht op een operatiekamer. Dit gebeurt onder volledige narcose. Ook krijgt u een slangetje in de rug (ruggeprik) tegen de pijn tijdens de behandeling. U krijgt een blaaskatheter omdat u tijdens de behandeling niet uit bed kunt.

Na het inbrengen van de applicator wordt er een MRI-scan gemaakt. Daarna wordt het bestralingsplan gemaakt. Dit duurt enkele uren. In de tussentijd ligt U in bed op uw kamer op F5-Noord (Short Stay). U kunt dan niet uit bed. U mag wel bezoek ontvangen.

Via het slangetje in uw rug kunt u uzelf pijnstilling toedienen. De verpleging zal uitleggen hoe dat gaat.

Hoe gaat de inwendige bestraling?

Als het behandelplan klaar is, wordt de applicator aangesloten op het toestel met de radioactieve bron. Tijdens de bestraling gaat de bestralingsbron stapsgewijs door de applicator. Dit duurt 10-20 minuten. 24 uur lang krijgt u elk uur een bestraling. Van de bestraling voelt U niets.

Tijdens de bestraling is de deur van uw kamer gesloten en mag er niemand anders in uw kamer aanwezig zijn. Tussen de bestralingen door mag U wel bezoek ontvangen. Alleen volwassenen mogen op bezoek komen; zwangere vrouwen en kinderen niet.

Wat gebeurt er als de inwendige bestraling klaar is?

Als alle delen van de bestraling gegeven zijn, worden de applicator, de katheter en het slangetje in de rug verwijderd. U mag naar huis als u geplast heeft en het gevoel in uw benen weer normaal is.

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

Niet iedereen heeft evenveel last van bijwerkingen.

Er zijn

Wat gebeurt er na de radiotherapie?

Enkele dagen na de bestralingen zullen de Voorlichting Radiotherapie en/of de verpleegafdeling U bellen om te vragen hoe het met U gaat.

Ongeveer 4 weken na de inwendige bestraling heeft u een controle afspraak met de radiotherapeut.

Meer informatie

Er staat meer en uitgebreidere informatie op de volgende websites:

De behandelend arts geeft natuurlijk ook antwoord op alle vragen.

De Voorlichting van de afdeling Radiotherapie kan ook meer uitleg geven. Zij zijn bereikbaar op via e-mail (voorlichting-radiotherapie@amc.nl).