N=You aanpak
Bij N=You werken we dus niet vanuit de diagnose, maar streven we naar behandeling op maat. We richten ons op de prikkelverwerking (link), omdat deze bij ieder kind anders is en ingang geeft om te snappen waarom er problemen spelen.
Grote vraag is alleen wat er precies ten grondslag ligt aan het prikkeldefect. Het kan zijn dat er iets mis gaat in de stofwisseling, het kan ook gaan om genetische mutatie van de signaaloverdracht in de hersenen. Bij zo’n 30 procent is dat het geval. Om welk stukje genetisch materiaal gaat het dan precies? En loopt er daardoor fout in het brein?
Om met het laatste te beginnen: de prikkelbalans in de hersenen laat zich met behulp van een EEG vaststellen. N=You en neurowetenschapper Klaus Linkenkaer-Hansen hebben er een analysemethode voor ontwikkeld. Dat doorgronden is belangrijk, want het evenwicht tussen prikkelende (exciterende) en remmende (inhiberende) neurotransmitters – de ‘E/I-balans’ – is bepalend voor ons gedrag. Door elektroden op het hoofd te plaatsen komt de elektrische activiteit in het brein in beeld (zie ook kopje wetenschap).
Is de balans in activiteit goed afgesteld, dan kun je je normaal gesproken goed concentreren en ben je emotioneel stabiel. Is dat niet het geval, dan kan dat leiden tot concentratiegebrek, prikkelbaarheid en in het ergste geval tot epileptische aanvallen.
Het blijkt dat kinderen met dezelfde diagnose zowel overprikkelde als onderprikkelde breinen kunnen hebben. Dit betekent kort gezegd dat we de hersenactiviteit bij sommige kinderen moeten ‘remmen’ en bij andere moeten ‘stimuleren’. (zie hier en hier).
Ook proberen we meer in te zoomen op de klachten die iemand ervaart in het dagelijks leven en het effect van de behandeling op deze klachten te vervolgen.
Dit doen we met zogenaamde PROMs: ‘patient gerapporteerde uitkomstmaten’. Dit zijn korte vragenlijsten die thuis op de computer of telefoon ingevuld kunnen worden via de Klik website van het Emma Kinderziekenhuis.
Verder kijken we met nieuwe kindvriendelijke testen naar effecten op leren, aandacht en informatieverwerking.
De onderstaande animatie legt uit hoe wij vanuit de focus op prikkelverwerking een unieke behandeling geven aan ieder kind. N=You werkwijze in brede zin.