Durale arterioveneuze fistel (dAVF)

Een durale arterioveneuze fistel (kortweg dAVF) is een vaatmisvorming die bestaat uit een directe verbinding tussen een slagader en ader in de dura, oftewel het harde hersenvlies. Hierdoor ontstaat een verhoogde druk in de afvoerende ader. Een dAVF kan zowel in het hersenen als in het ruggenmerg voorkomen. Wanneer het in het ruggenmerg zit, heet het een spinale durale arterioveneuze fistel.

Durale arterioveneuze fistels zijn relatief zeldzaam. Het is onduidelijk hoeveel mensen een dAVF hebben. Bij 1 op de 10 miljoen mensen wordt jaarlijks een dAVF gediagnosticeerd. Over de oorzaak van een dAVF is weinig bekend. Meestal is een dAVF niet aangeboren, maar ontstaat het in de loop van het leven. Een dAVF kan ontstaan na een hersentrauma, een infectie, een hersenoperatie of ten gevolge van een andere hersenaandoening.

Verschijnselen

Symptomen van een dAVF in het hoofd zijn vaak oorsuizen, druk op de ogen of een bloeding waardoor er direct klachten van functieverlies of een bewustzijnsdaling optreden. Sommige mensen hebben echter geen symptomen van een dAVF.