Onderzoekslijn psychologische en gedragsinterventies
De onderzoekslijn psychologische en gedragsinterventies richt zich op de ontwikkeling van:
- evidence-based gedragsinterventies voor chronische vermoeidheid en andere aanhoudende somatische symptomen.
- interventies gericht op het verbeteren van de aanpassing aan chronische ziekten. Dit met als doel het welbevinden en functioneren van patiënten te verbeteren.
Onderzoek naar determinanten van en interventies voor chronische vermoeidheid bij lichamelijke aandoeningen
Het onderzoek naar determinanten van chronisch vermoeidheid richt zich niet alleen op de rol van lichamelijke factoren maar ook op de rol van cognitief-gedragsmatige factoren. Dit onderzoek wordt gedaan bij verschillende aandoeningen, zoals kanker, infectieziekten (COVID-19) en neurologische ziekten. Op basis van de bevindingen van dit onderzoek zijn evidence-based gedragsinterventies voor chronische vermoeidheid ontwikkeld. Deze zijn en worden getest in gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken bij een reeks medische aandoeningen, zoals neuromusculaire ziekten, moeheid tijdens en na behandeling van kanker, multiple sclerose, diabetes en postinfectieuze syndromen. Het onderzoek richt zich ook op de implementatie van deze interventies in de zorg.
Gedragsinterventies gericht op de aanpassing aan chronische ziekten
Er worden gedragsinterventies ontwikkeld die tot doel hebben de aanpassing aan chronische ziekten te verbeteren. Dit omvat interventies gericht op de rol betekenisverlening bij het hanteren van een chronisch ziekte en interventies voor veel voorkomende symptomen bij mensen met een chronische aandoening, zoals depressie of angst voor ziekte(progressie).
De principal investigator van deze onderzoekslijn is prof.dr. J.A. Knoop