Nederlands Referentie Laboratorium voor Bacteriële Meningitis en andere meldingsplichtige bacteriële infecties.
Het NRLBM is al sinds 1975 het Nederlandse Referentie Laboratorium voor Bacteriële Meningitis. We werken nauw samen met Microbiologische laboratoria in Nederland, de GGD-en en het RIVM.
Het NRLBM heeft een belangrijke referentietaak bij het bestrijden van bacteriële meningitis (hersenvliesontsteking) in Nederland. Van elke patiënt met meningitis of een andere binnendringende (invasieve) infectie ontvangt het Referentielaboratorium een gekweekte bacterie-isolaat uit het hersenvocht (liquor) of uit het bloed van de patiënt.
Referentietaak
Medische Microbiologische laboratoria uit heel Nederland sturen de gekweekte stammen voor dit onderzoek naar het NRLBM. Het NRLBM karakteriseert de bacterie-isolaten; het bepaald bijvoorbeeld de serogroep bij meningokokken en het serotype bij pneumokokken. Deze informatie is bijvoorbeeld belangrijk voor de samenstelling van vaccins tegen meningitis en voor het ontwikkelen en het invoeren van nieuwe vaccins tegen deze gevreesde aandoening.
Bacteriële meningitis kan door verschillende soorten bacteriën worden veroorzaakt. De belangrijkste verwekkers van bacteriële meningitis zijn Neisseria meningitidis, ook wel de meningokok genoemd en Streptococcus pneumoniae, de pneumokok. Deze bacteriesoorten zijn te onderscheiden in verschillende serogroepen respectievelijk serotypen.
Vaccins tegen meningitis veroorzaakt door deze bacteriesoorten zijn ingevoerd in het Rijksvaccinatieprogramma. Vanuit het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen van 14 maanden sinds 2002 een vaccinatie tegen meningokokken-C. Sinds 1 mei 2018 is dit MenC vaccin vervangen door een vaccin wat beschermt tegen de typen A, C, W en Y.
Sinds kort is er ook een vaccinatie tegen meningokokken-B beschikbaar. Deze is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin tegen pneumokokkenmeningitis biedt bescherming tegen tien verschillende serotypen pneumokokken, terwijl er negentig verschillende serotypen van pneumokokken beschreven zijn. Door de invoering van het vaccin tegen Haemophilus influenzae type b in 1993 is het aantal gevallen van meningitis veroorzaakt door deze bacterie sterk afgenomen.
Wat stuurt u in?
Naast bacteriële meningitis verwekkers verzamelen we ook andere invasieve (meldingsplichtige) micro organismen of micro organismen ten behoeve van een studie. Om zeker te zijn dat wij zo veel mogelijk isolaten ontvangen hebben we onderstaand overzicht gemaakt.
Actuele cijfers
De cijfers zijn verwerkt in LocalFocus en geven een dynamische weergave van de verschillende micro organismen.
Belangrijkste verwekkers bacteriële meningitis
Totaal overzicht van de aantallen
Per jaar ontvangt het laboratorium een flinke hoeveelheid isolaten van bacteriën van Nederlandse ziekenhuizen. Sinds de oprichting van het lab in 1959 heeft het Referentielaboratorium een grote collectie bacteriestammen opgebouwd, die binnen de afdeling Medisch Microbiologie & Infectiepreventie en in samenwerkingsverband met andere afdelingen binnen het Amstedam UMC wordt gebruikt voor onderzoeksdoeleinden.
Voor de meest voorkomende micro organismen hebben we de tijd die nodig is om tot een uitslag te komen in een tabel samen gevat. De doorloop tijd is indicatief, door verschillende redenen kan het voorkomen dat een uitslag op zich laat wachten. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen. Vaak is het grootste deel van de uitslag al op de tweede dag bekend. Afhankelijk van dag van binnenkomst (vrijdag) of andere onvoorziene omstandigheden kan de uitslag wat langer duren.
Graag zien wij dat u als inzender gebruik maakt van ons NRLBM inzendformulier. Deze wordt meegestuurd in de paarse verzendetui. De laatste versie is hier te downloaden.
Elk jaar worden de gegevens van het NRLBM verzameld en uitgegeven in een jaarverslag. Er worden overzichten getoond van alle isolaten verkregen uit liquor en of bloed van mensen met een bewezen meningitis maar ook de PCR positieve liquoren of sera waaruit geen bacterie is gekweekt worden in een tabel weergegeven.
Enkele keren per jaar willen we u als aanvrager op de hoogte brengen van nieuws vanuit het NRLBM. Dat doen we door de nieuwsbrief mee te sturen in elk paars verzendetui wat retour gestuurd wordt.
- Prof. Dr. Nina van Sorge, Hoogleraar Translationele Microbiologie | Head of the Netherlands Reference Laboratory for Bacterial Meningitis n.m.vansorge@amsterdamumc.nl
- Dr. A.P. van Dam, Arts-microbioloog a.p.vandam@amsterdamumc.nl
- Agaath Arends - van 't Klooster, analist a.w.arends@amsterdamumc.nl
- Ing. Ilse de Beer - Schuurman, analist i.g.schuurman@amsterdamumc.nl
- Ing. Wendy Bril -Keijzers, analist w.c.keijzers@amsterdamumc.nl
- Ing. Jolein Pleijster, analist, j.pleijster@amsterdamumc.nl
- Juni 2021: Lockdown zat niet alleen corona, maar ook andere infectieziekten dwars!
Juni 2020: Artikel in de Telegraaf naar aanleiding van afname aantal inzendingen ten gevolge van Covid-19
Contact
Bezoek Locatie NRLBM
IA3-120 (lab) / 152 (kamer)Meibergdreef 151105 AZ Amsterdam
Postadres
NRLBM, IA3-120Antwoordnummer 1531100 WC Amsterdam
Telefoon
- 020 - 5664874 (lab)
- 020 - 5664864 (kamer)
Bereikbaarheid
Het NRLBM is geopend van maandag - vrijdag. We zijn voor aanvragers of behandelaars bereikbaar per telefoon of mail. We werken in een klein team en voeren alle werkzaamheden zelf uit. Het is mogelijk dat de telefoon niet direct wordt opgenomen. U kunt een voicemail inspreken of uw vraag stellen per (beveiligde) mail. Patiënten verwijzen wij door naar hun behandelend arts.