Jouw zaadcellen
Je bent geboren met zaadballen. In de puberteit komt daarin de productie van zaadcellen op gang. Als je later een kind wil krijgen, moet één zo’n zaadcel samensmelten met een eicel.
De productie van zaadcellen komt op gang door het hormoon testosteron. Dat is het hormoon dat ervoor zorgt dat jouw lichaam ‘mannelijk’ doorgroeit.
De puberteitsremmers
De puberteitsremmers zetten de testosteron op de pauzeknop. Dit betekent dat er geen zaadcellen (meer) aangemaakt worden. Terwijl die zaadcellen wél nodig zijn om later biologische kinderen te kunnen krijgen.
Je zaadcellen bewaren voor later
Om later de kans te hebben om een eigen kind te krijgen, kun je zaadcellen laten invriezen. Is jouw zaadcelproductie al ontwikkeld? Dan kan je je zaadcellen invriezen vóórdat je begint met puberteitsremming of hormonen.
Is jouw zaadcelproductie nog niet ontwikkeld? Dan kun je wachten met de puberteitsremmers tot de zaadcelproductie op gang is gekomen. Het is moeilijk om te voorspellen hoelang je hierop moet wachten. Tijdens het wachten kunnen er door de testosteron ook andere (mannelijke) kenmerken van de puberteit ontwikkelen. Zoals het lager worden van de stem en groei van haar op je lichaam en in je gezicht.
Hoe gaat dat, zaadcellen bewaren?
Om zaadcellen in te kunnen vriezen, moet je een zaadlozing opwekken. Dat doe je in een speciaal laboratorium in het ziekenhuis. Dat lukt pas in je puberteit. Soms lukt het door de dysforie niet goed om een zaadlozing op te wekken. De zaadcellen worden ingevroren in een speciaal buisje met jouw naam erop, waarin het jarenlang bewaard kan worden.
Later je behandeling (tijdelijk) stoppen om zaadcellen in te vriezen
Kun of wil je niet wachten met puberteitsremming? Dan is er later in de behandeling ook nog een mogelijkheid om zaadcellen in te vriezen. Je moet dan minstens 3 maanden stoppen met de hormoonbehandeling, zodat de testosteron in je lichaam weer op gang komt en zorgt voor zaadproductie. Hoe lang dat duurt is niet te voorspellen. Als je ook al een periode vrouwelijke hormonen hebt gebruikt (oestrogenen) kan het zo zijn dat de productie van zaadcellen nooit meer op gang komt. Je bent dan onvruchtbaar.
Ondertussen kan de testosteron in jouw lichaam z’n werk doen en kan bijvoorbeeld je baardgroei beginnen of je stem lager worden.
Vragen?
Wil je meer weten over vruchtbaarheid en het invriezen van zaadcellen? Vraag dan een gesprek aan bij het Genderteam.