Opzet studie
Achtergrond
Intra-arteriële trombectomie (IAT) is de standaard behandeling voor patiënten met een herseninfarct bij een occlusie van een groot bloedvat (large vessel occlusion, hierna: LVO). IAT wordt in een beperkt aantal ziekenhuizen gedaan: voor heel Noord-Holland en Flevoland alleen in Amsterdam UMC, locatie AMC (hierna: AMC) en het NWZ Alkmaar. De helft van de patiënten met een LVO wordt in een regioziekenhuis gepresenteerd en in tweede instantie overgeplaatst naar een IAT-ziekenhuis. Dit vertraagt de start van de behandeling met ongeveer een uur en verkleint zo de kans op herstel. Directe presentatie in een IAT-ziekenhuis van alle patiënten met verdenking op een herseninfarct is niet haalbaar: slechts ongeveer 7% van hen heeft een LVO en de IAT-ziekenhuizen zouden enorm worden overbelast. Er is dus een methode voor selectie van patiënten met een LVO in de ambulance nodig.
Uit studies blijkt dat elektro-encefalografie (EEG, ook wel hersenfilmpje) mogelijk voor LVO-detectie kan worden gebruikt. Het doel van de AI-STROKE studie is om een model te ontwikkelen waarmee patiënten met een LVO in de ambulance kunnen worden geselecteerd. Het model zal gebaseerd zijn op EEG dat wordt gemaakt met een cap met droge elektroden. Het voordeel van deze cap is dat de metingen binnen 5 minuten klaar zijn.
Opzet
Het onderzoek bestaat uit 2 delen
Deel A. Ambulance
Bij deel A, wordt er bij patiënten met verdenking op een herseninfarct een EEG gemaakt in de ambulance. Dit wordt gedaan door twee ambulanceposten: post Amstelveen van Ambulance Amsterdam en post Noord-Holland Noord van Witte Kruis. De uitslag van het EEG heeft voor de patiënt geen consequenties; de ambulanceverpleegkundige brengt de patiënt gewoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis waar de eerste behandeling van acute herseninfarcten kan plaatsvinden. Voor de post van Ambulance Amsterdam kan dit het OLVG West, het VUMC of het AMC zijn en voor de post van Witte Kruis het NWZ Alkmaar. Deel A is in juni 2022 van start gegaan.
Deel B. Spoedeisende hulp
Bij deel B, wordt er op de spoedeisende hulp een EEG bij patiënten gemaakt. Het betreft patiënten die op de spoedeisende hulp van het AMC worden gepresenteerd vanwege verdenking op een herseninfarct. Zodra de acute diagnostiek is afgerond, wordt er door een onderzoeker in minder dan 5 minuten een EEG gemaakt. Deel B is in januari 2023 van start gegaan.
In totaal, waarbij delen A en B worden samengenomen, zullen er bij maximaal 1192 patiënten een EEG worden gemaakt. Met de verzamelde gegevens, zal een model worden ontwikkeld voor detectie van LVO’s met het EEG. Bij beide delen wordt er gebruik gemaakt van een uitgestelde toestemmingsprocedure (‘deferred consent’).
Voortgang studie
Datum | Omschrijving |
---|---|
17 juni 2022 | Start deel A |
10 november 2022 | 100ste meting deel A |
4 januari 2023 | Start deel B |