Je bent nu op de pagina speciaal voor kinderen tussen 6 en 12 jaar die deelnemen aan de PUFFIN studie of hierover nadenken.
Onze professor Anke-Hilse legt je graag uit wat de PUFFIN studie inhoudt.
Waarom doen we dit onderzoek?
Als je astma hebt, zijn je longen ziek. Daarvoor gebruik je astmamedicijnen. Niet bij alle kinderen werken de medicijnen goed. Sommige kinderen houden piepende longen of zijn benauwd. We weten niet waar dit door komt.
Dit is Robin en hij doet mee aan het PUFFIN onderzoek!
Daarom gaan we bij jou je speeksel onderzoeken. We kijken ook naar je neus en poep. Er doen 310 kinderen mee aan het onderzoek.
Wie doet het onderzoek?
De onderzoekers komen uit het AMC in Amsterdam en werken samen met andere ziekenhuizen. Je hoeft alleen naar je eigen ziekenhuis toe te komen voor het onderzoek. Jouw dokter helpt ook mee aan het onderzoek.
Dit is Elise en zij is één van de onderzoekers uit het AMC
Bekijk hier om te kijken wie er allemaal meehelpen aan het onderzoek.
Waarom hebben we jou gevraagd om mee te doen?
Waarom we jou hebben gevraagd om mee te doen staat uitgelegd in de strip van Robin en het PUFFIN onderzoek.
Wat gebeurt er als je mee wilt doen?
Je doet alleen maar mee aan het onderzoek als je dat leuk of belangrijk vindt. Je mag altijd stoppen. Als je meedoet, duurt het onderzoek ongeveer een half jaar. Je komt drie keer naar het ziekenhuis en beantwoordt zeven keer vragen op je computer, iPad of telefoon. Als je de vragen vergeet krijg je een e-mail zodat je weer weet dat je ze mag beantwoorden.
In het ziekenhuis gebeurt dit:
Wat zijn de voor- en nadelen?
Je helpt andere kinderen met astma. Want wij weten straks dankzij jou welke medicijnen we aan ze moeten geven. Zelf heb je geen voordeel door mee te doen. Het invullen van de vragen en bezoek bij je dokter kost je meer tijd.
Wie kunnen jouw gegevens zien?
Jouw informatie die wij tijdens het onderzoek over jou verzamelen krijgt een speciale code bij de dokter. Alleen de dokter heeft toegang tot de code. De codesleutel blijft in het ziekenhuis. De onderzoekers kunnen je naam en adresgegevens niet zien. Ze kunnen wel jouw informatie bekijken, maar weten door de code niet dat het van jou is. Deze onderzoekers horen bij: de toetsingscommissie, mensen die de studie controleren en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Doe mee!
Je kunt meedoen aan een kleurplaatwedstrijd! De ingekleurde kleurplaat kun je vóór maandag 7 januari 2019 per post of per e-mail opsturen naar onderzoeker Elise Slob. Misschien win jij wel een prijs voor de mooiste kleurplaat!