Na haar studie Theatervormgeving, aangevuld met de theatervervolgopleiding DasArts, werkte Germaine Kruip jarenlang voor het theatergezelschap Mug met de Gouden Tand. In 1999 ontving ze de Prix de Rome voor theatervormgeving en nog in datzelfde jaar werd ze aangenomen op de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.
Kruip is gebiologeerd door de wisselwerking tussen beeld, situatie en publiek. Tijdens de opleiding geeft ze haar bevindingen op dat terrein gestalte in theatrale installaties en foto-installaties. Als beeldend kunstenaar gaat ze uit van de notie ‘wat je denkt is wat je ziet’. Op zeer persoonlijke wijze speelt ze met de manier waarop we de wereld om ons heen interpreteren en proberen te begrijpen.Gewapend met een videocamera pleegt Kruip de straat op te gaan om willekeurige passanten te filmen. Terug in haar atelier loopt ze het geschoten materiaal beeldje voor beeldje na, tot ze op de pose stuit die haar het meest op het netvlies staat gebrand. Met een computerprogramma bewerkt ze dat tot een 'still'.
Geïsoleerd uit hun vertrouwde context krijgen haar beelden vaak een dreigende en soms een uitgesproken desolate uitstraling.