Gerard Hoffman, huisarts, is afgestudeerd aan de master Health Informatics
Werkzaam als huisarts ben ik betrokken geraakt bij de vervanging van ons EPD en zodoende ook bij de opleiding health informatics gekomen. Bij de verwerving van een nieuw EPD heb ik veel aan de opleiding gehad.
Registratie in medische dossiers laat vaak te wensen over. Dit probleem speelt zowel in ziekenhuizen, huisartsenpraktijken maar ook bij andere zorgverleners.
Het oude EPD was niet erg gebruiksvriendelijk wat waarschijnlijk één van de oorzaken is geweest van slechte dossier voering. Voor de invoer van het nieuwe EPD is gewerkt aan “opschonen” van de dossiers in het oude EPD zodat deze na migratie naar het nieuwe EPD daar netjes in zouden staan. Dit is lang niet voor alle dossiers gelukt.
In mijn onderzoek heb ik gekeken naar de kwaliteit van de diagnoseregistratie in ons huidige EPD. Nadat een methode is gezocht om de registratiekwaliteit van de diagnoses meetbaar te maken is een meting gedaan om de mate van correctheid van de diagnoseregistratie in het EPD in kaart te brengen. Een EPD-scan is uitgevoerd waarbij gekeken is naar medicatie voorschriften en of daar een bijpassende diagnose in de vorm van een ICPC-code bij aanwezig is. Bijvoorbeeld voorschrift van orale antidiabetica en de aanwezigheid van de diagnose diabetes mellitus.
In literatuur heb ik gezocht naar bekende oorzaken voor niet adequate diagnose registratie en passende verbetermaatregelen. Met gestandaardiseerde vragenlijst en interviews heb ik de gebruikers benaderd om de oorzaak van de niet adequate diagnose registratie in het EPD te achterhalen.
De registratie van de diagnoses met ICPC-codering in het EPD is zeker niet adequaat. Bij de meest specifieke meting op basis van medicatie voorschriften, waarbij eigenlijk maar één diagnose kan passen, wordt maximaal 79% gescoord.
De overallscore is maximaal 51%.
De artsen die het EPD gebruiken geven aan adequate registratie belangrijk te vinden en dat zij zelf ook zorgvuldig registreren. Dat de registratie bij meting toch laag scoort kan het gevolg zijn van de migratie van niet “opgeschoonde” gegevens uit het oude EPD naar het nieuwe EPD. Hierdoor zijn ook de in het verleden slecht of verkeerd geregistreerde diagnoses overgenomen in het nieuwe EPD.
Uit het onderzoek blijkt dat het aanpassen van de diagnose bij het verwerken van binnenkomende post een belangrijk punt is waar winst is te behalen, dit aanpassen gebeurt nu nog onvoldoende.
Een cultuurverandering waarbij artsen elkaar meer aanspreken op onjuiste diagnoseregistratie zal ook verbetering van de registratie geven.
Voor de langere termijn kan gekeken worden naar de mogelijkheden om de EPD-scan uit te breiden met meer diagnoses in relatie tot de medicatie groepen en eventueel toevoegen van nieuwe medicatie groepen met een specifieke relatie tot een diagnose.
Bepalen of er meer meetwaarden zijn die een relatie hebben met een diagnose kan ook een uitbreiding op de EPD-scan zijn.