Cursus Evidence-based UX design for health care

Deze cursus is een verdieping op de modules “eHealth en zelfmanagement” en “Selectie en Inrichting Informatiesystemen”. In deze cursus kunt u zich verder verdiepen in de technieken om user experience (UX) te onderzoeken. Naast online onderwijs ook colleges en een workshop op locatie bij het Amsterdam UMC, locatie AMC.

UX (user experience) design is een cruciaal begrip in het kader van eHealth. De zorg moet menselijk blijven. Digitalisering kan menselijke zorg alleen faciliteren als digitale zorgtoepassingen in de praktijk bruikbaar zijn. Bruikbare digitale toepassingen zijn effectief, efficient en makkelijk te gebruiken. Maar hoe kom je er nou achter of een app of andere eHealth tool echt bruikbaar is? Als gebruikers problemen met een technologie ervaren, wat voor onderzoek kan je dan doen om de onderliggende oorzaken te diagnosticeren, en de juiste “behandelingen (oplossingen)” in samenwerking met ontwikkelaars voor te schrijven?

Wilt u zelf problemen met technologie in uw dagelijks praktijk beter kunnen omschrijven of aankaarten? Wilt u onderzoek doen naar bruikbaarheid van een nieuwe digitale zorgtoepassing bij u, uw afdeling of uw patiënten? Of wilt u meedoen aan ontwikkeling of verbetering van nieuwe eHealth tools? Dan is deze cursus iets voor u.

Onderwerpen

Deze cursus is een verdieping op de modules “eHealth en zelfmanagement” en “Selectie en Inrichting van Zorginformatiesystemen” van de master Health Informatics en biedt antwoord op dit soort vragen. In deze cursus kunt u zich verder verdiepen in de technieken om user experience (UX) te onderzoeken. Het studiemateriaal is o.a. gebaseerd op praktijkvoorbeelden, beleidsdocumenten en academische theorieën en wetenschappelijke studies. Aan de hand van een casus kunt u zelf ervaring opdoen in UX onderzoek aan de hand van de “think-aloud” methode plannen, uitvoeren en analyseren.

In deze module leert u:

  • Hoe theoretische modellen ten aanzien van interactie tussen mensen en technologie begrippen als “UX” en “bruikbaarheid” invullen
  • Wat de implicaties van het gebruik van deze modellen zijn voor onderzoek
  • Hoe u bruikbaarheidsonderzoek a.d.h.v. de “think-aloud” methode kunt plannen en uitvoeren
  • Hoe u de data uit een “think-aloud” studie kunt analyseren om conclusies te trekken over bruikbaarheidsproblemen en mogelijke oplossingen.

    Manier van werken en docenten

    Deze verdiepende cursus is anders dan de reguliere HI-modules omdat het niet alleen online maar blended wordt gegeven, met voorbereidend en verdiepende zelfstudie materiaal en opdrachten die u in eigen tempo kunt bestuderen, maar ook colleges en een workshop op locatie bij het Amsterdam UMC, locatie AMC (2,5 dagen). U ontmoet andere studenten en ook PhD studenten van de UvA en de VU die onderzoek doen op het gebied van eHealth en UX. Ook krijgt u persoonlijke begeleiding en kunt u UX technieken zelf uitproberen in ons eHealth Living and Learning Lab. 

    De lesstof, literatuur en tentamen zijn Engelstalig.

    De studielast voor deze cursus bevat 15 contacturen op locatie over de eerste twee weken en gemiddeld ongeveer 7 uur zelfstudie per week over 6 studieweken. De module wordt afgesloten met een fysieke tentamen (duur 1 uur).

    De cursus Evidence-based UX design for health care wordt gegeven door docenten van de afdeling Klinische Informatiekunde in het AMC. Zij hebben vele jaren ervaring als zorgprofessionals, als wetenschappelijk onderzoekers en docenten op het gebied van eHealth en UX. De docenten zijn betrokken bij tal van UX onderzoeken in de praktijk.

    Data 2024 

    Inschrijven bij voorkeur uiterlijk 20 december 2024

    Colleges/workshops op locatie

    - 29 januari 2025, 13.00-16.00 uur
    - 31 januari 2025, 10.00-16.00 uur
    - 7 februari 2025, 09.00-12.00 uur

    Tentamen op locatie: 7 maart 2025, 10.00-11.00 uur

    Kosten

    € 850 (in 2025 € 500 voor medewerkers Amsterdam UMC)

    Inschrijven

    Wilt u zich opgeven voor deze cursus, vul dan het registratieformulier in.

    Hebt u inhoudelijke vragen, stuur dan een e-mail naar: eHealth-Living-Learning-Lab@amsterdamumc.nl.