Met zijn toetreding tot de raad van bestuur moest Hans van Goudoever niet alleen de rol van divisiebestuurder, maar ook die van voorzitter Kunstcommissie laten vallen. De commissie luidt hem uit met een door Van Goudoever zelf samengestelde expositie op locatie AMC. Uit de collectie van Amsterdam UMC koos hij 18 favorieten, die zijn affiniteit met het thema diversiteit nog eens onderstrepen.
Met zijn toetreding tot de raad van bestuur moest Hans van Goudoever niet alleen de rol van divisiebestuurder, maar ook die van voorzitter Kunstcommissie laten vallen. De commissie luidt hem uit met een door Van Goudoever zelf samengestelde expositie op locatie AMC. Uit de collectie vaAchter de coulissen heeft hij zich jarenlang ingespannen voor de kunstcollectie van Amsterdam UMC, kersvers RvB-lid Hans van Goudoever. Onder zijn bewind kreeg de Kunstcommissie een nieuw kunstdepot en konden vele schenkingen aan de collectie worden toegevoegd. Bovendien zag de collectiecatalogus ‘Een gebouw dat kunst ademt’ het licht. En het kan niet op: Van Goudoever begeleidde ook nog de samensmelting van de afdelingen Kunstzaken van AMC en VUmc. Opkomend en vrouwelijk Zo iemand laat je niet ongemerkt vertrekken. De tijdelijk onthoofde Kunstcommissie vroeg hem een persoonlijke keuze uit de kunstcollectie te maken, die bij wijze van afscheidstentoonstelling wordt gepresenteerd in de Brummelkamp Galerie (locatie AMC). Daarbij profiteerde Van Goudoever dankbaar van de uitbreidingen die de verzameling de afgelopen jaren heeft ondergaan. Vooral met werk van opkomende en vrouwelijke kunstenaars, en van buitenlandse kunstenaars die een ‘werkrelatie’ met Nederland hebben. Door niet alleen heel gevarieerd werk, maar bovendien makers van zeer uiteenlopende herkomst te kiezen, benadrukt de samensteller fijntjes de waarde van diversiteit en inclusie. Dat geldt te meer omdat identiteit en achtergrond voor veel van de kunstenaars dankbare inspiratiebronnen zijn. Kolonialisme Zo grijpen de twee tentoonstelde werken van Tiong Ang, geboren op Surabaya, terug op interculturele ontmoetingen. De van origine Tunesische Houcine Bouchiba
verbeeldt in zijn kunst de persoonlijke lotgevallen van zijn familie. Ni Haifeng (Zhoushan, China) laat zich inspireren door kolonialisme en globalisering, terwijl Lana Mesic (Zagreb) in haar serie ‘Rwanda 20 Years: Portraits of Reconciliation’ daders en slachtoffers van de Rwandese genocide opnieuw bijeenbrengt (foto). Hoeveel hebben ze elkaar twee decennia later kunnen vergeven?
In de pdf vind je alle geselecteerde kunstenaars en hun werken, met links naar nog meer informatie.n Amsterdam UMC koos hij 18 favorieten, die zijn affiniteit met het thema diversiteit nog eens onderstrepen.
‘De keuze van Hans van Goudoever’. Van 3 februari tot 1 april in de Brummelkamp Galerij, bij de ingang van het Dagcentrum op D0 (locatie AMC).