Verhalen uit de Stranddruif
7 maart tot 14 mei 2024
Elke dag komt er in het Haagse atelier van Eugenie Boon (Willemstad,1995) een Curaçaoënaar tot leven. Ze put uit een rijk fotoarchief en brengt in felle kleuren de bewoners van het eiland in beeld. Daarbij kiest ze meestal voor atypische houdingen. Het zijn portretten maar je ziet lang niet altijd de gezichten. Mensen gaan op in het dagelijks leven terwijl ze werken, rusten, spelen, leven.
In deze tentoonstelling is ook een nieuw werk opgenomen dat ze speciaal voor deze gelegenheid heeft gemaakt. Daarin grijpt zij terug op haar jeugd en dromen die zij had terwijl ze in de stranddruif in de tuin van haar ouderlijk huis zat. Een stranddruif is een vruchtenboom die voorkomt aan de kusten van de Caraïben. Haar blik was gericht op het vliegveld waar mensen aankwamen en vertrokken; een horizon van mogelijkheden voor de opgroeiende Eugenie. In haar werk Blooming in due time wijkt zij van het canvas en begeeft zich in het driedimensionale veld. De streng met vruchten is naast de referentie naar haar jeugd een knap staaltje handwerk gemaakt met toewijding en precisie.
Boon begon met 3D elementen in het schilderij dat zij van zichzelf maakte als kind. Zo leidt ze het verhaal naar opgroeien op Curaçao en de verwachtingen voor meisjes die gericht zijn op het vinden van de juiste huwelijkskandidaat. Ze heeft zichzelf in het schilderij een derde dimensie gegeven door toevoegingen van kunststof en keramieken elementen. Voor haar een beknellende gedachte vanwaar zij kon vluchten omdat ze de jongste van het gezin is. Daardoor was er meer ruimte en heeft zij de kans gegrepen om persoonlijke ontwikkeling boven het gezinsleven te verkiezen.
Voor Amsterdam UMC is het verrijkend om de kunstwerken van Eugenie Boon te exposeren en daarmee de verhalen te vertellen van een vrouw die haar wortels in twee landen heeft. Zoals zij zelf vertelt: ‘Curaçao is mijn thuisland maar Nederland ook’. Iemand die zich binnen het Nederlandse kunstenveld heeft ontwikkeld tot de stem van een generatie die niet in Nederland geworteld is maar daardoor juist het podium beklimt om nieuwe verhalen te brengen.