Amsterdam UMC presenteert deze winter een kunstprogramma met foto’s, schilderijen en textielkunst. Wat dit programma extra bijzonder maakt, zijn de makers: ze werken of werkten allemaal voor Amsterdam UMC.
Amsterdam UMC presenteert deze winter een kunstprogramma met foto’s, schilderijen en textielkunst. Wat dit programma extra bijzonder maakt, zijn de makers: ze werken of werkten allemaal voor Amsterdam UMC. Wat doe jij in je vrije tijd? Stel die vraag aan een collega en het zou zomaar kunnen dat je met een kunstenaar samenwerkt. Een verpleegkundige die fotografeert, een laborant die schildert of een secretaresse die kunst maakt van wolvezels. Je vindt ze bij Amsterdam UMC allemaal! Elke twee jaar krijgen kunstzinnige Amsterdam UMC’ers de gelegenheid om mee te dingen naar een tentoonstelling op locatie AMC. Dit jaar zijn er tien vitrines gereserveerd voor de genomineerden. Uit 27 inzendingen selecteerde een jury de kunstenaars die hun werk mogen tonen. Sommigen zien een directe band tussen de dagelijkse werkpraktijk en het kunstenaarschap. Monique van den Brink (secretaresse in het Center for Experimental and Molecular Medicine) omschrijft het zo: ‘Wolvezels zijn net stamcellen… Je kunt er de meest uiteenlopende weefsels van maken.’ En zo bezien is elk medisch specialisme op een bepaalde manier terug te voeren naar de beeldende kunst. Creatieve Amsterdam UMC’ers is tot 13 maart 2021 te zien in de Vitrines onder collegezalen 4 & 5 op locatie AMC en in Q-Art op de prikpoli Q0.
Suriname als inspiratiebron
Gelijktijdig met deze tentoonstelling is er in de Brummelkamp Galerie een tentoonstelling te zien van Roosje Verschoor. Deze getalenteerde fotografe deed twee jaar geleden nog mee met Creatieve Amsterdam UMC’ers toen ze managementassistent was bij de Stichting Zorgevaluatie. Inmiddels heeft ze haar loopbaan bij het ziekenhuis verruild voor een carrière in de kunst. "Geweldig om te zien dat een tentoonstelling in de Vitrines als springplank kan dienen voor meer talent, en dat het op deze manier ontdekt kan worden", zegt een woorvoerder van Kunstzaken. Roosje Verschoor verbleef in 2019 als artist in residence in Moengo. Deze stad is van grote culturele waarde dankzij kunstenaar Marcel Pinas, die het artistieke leven een belangrijke impuls gaf met onder andere een jaarlijks festival en een museum voor moderne kunst. Moengo is ook cultuurhistorisch een interessante plek. De stad dankt zijn bestaan aan de bauxietwinning, maar nu de mijnen zijn uitgeput is er voor Suralco, dochterbedrijf van de American Aluminum Company Alcoa, geen reden meer om hier te zijn. In de serie Bending Benchmarks werpt Verschoor een kritisch licht op de nalatenschap van de bauxietperiode.
Er is ook werk uit de serie Deh Wata Kisi Mi te zien. Hier verbeeldt Verschoor de schoonheid van Tupperware en het romantische beeld van leven in de ongerepte natuur. Enkele werken uit deze serie worden opgenomen in de collectie.
Bending Benchmarks is tot 13 maart 2021 te zien in de Brummelkamp Galerie op locatie AMC (tegenover het Dagcentrum op D0).