TAMA
Opdracht, Collectie Amsterdam UMC
Dit interactieve kunstwerk van Antonis Pittas is geplaatst en speciaal voor onze verpleegafdeling G6 Amsterdam UMC locatie AMC gemaakt. Pittas is één van de zeven kunstenaars die een kunstopdracht kregen om een werk te maken dat een relatie legt met het specialisme van de verpleegafdeling.
Met dit werk legt Pittas een relatie met de Interne Geneeskunde via de Tama, een votief dat al eeuwen wordt gebruikt in Griekenland, waar hij vandaan komt. Er bestaan veel verschillende Tamata en ze zijn voor meerdere interpretaties vatbaar. Het hart kan een wens voor liefde of een hartprobleem symboliseren. Oren kunnen duiden op een ooraandoening, handen of benen kunnen duiden op ziekten van de ledematen, en een torso voor aandoeningen van het lichaam, etc. Het gebruik van een votief stamt uit de Oudheid en komt in veel culturen voor. De Tamata in Pittas werk hangen in een kerkje op een Grieks eiland, sommigen al meer dan 200 jaar. Ze zijn geofferd aan een beroemd Mariabeeld ter herinnering aan een specifieke wens van een indiener, of als dankbaarheid voor een verhoord gebed.
Dit werk bestaat uit zes onderdelen vijf daarvan zijn Tama van een specifiek lichaamsdeel. Hiermee kan er een identificatie ontstaan met het werk. Pittas koppelt de Tama los van religie en transponeert het naar de hedendaagse tijd door 3-D-materiaal te gebruiken dat voor snelwegborden wordt gebruikt en licht reflecteert.
Kunstwerken mogen doorgaans niet met een flits gefotografeerd worden maar dit werk juist wel. Door het te fotograferen met flits ontstaat een nieuw beeld dat refereert aan een scan van het lichaam.