De kantoren aan de Zuidas zijn ‘s avonds donker, maar in het ziekenhuis heerst grote bedrijvigheid. Het is belangrijk om een boodschap met patiënten, medewerkers en voorbijgangers te delen, juist nu. De samenwerking tussen Amsterdam UMC en Amsterdam Light Festival verbindt de schoonheid van lichtkunst met wetenschappelijke belangen.
"Weinig vrouwelijke wetenschappers hebben te maken gehad met zoveel controverse als ik.” Hier spreekt Rosalind Franklin, een van de vrouwen die op de gevel van locatie VUmc prijken. De stilstaande projecties van de portretten van Mária Telkes, Françoise Barré-Sinoussi en Rosalind Franklin vormen het lichtkunstwerk Omaggio A (eerbetoon aan). Daarnaast zijn er illustraties te zien die een hint geven over het onderwerp van hun onderzoek: zonne-energie, DNA en het hiv-virus. De beelden verwijzen naar de grote prestaties die deze vrouwen hebben geleverd, maar die onderbelicht zijn gebleven. Ze vertegenwoordigen de strijd voor gelijkheid tussen man en vrouw, die in de 21e eeuw nog steeds gevoerd moet worden.
Medische wetenschap en kunst
Normaal pakt het Amsterdam Light Festival groots uit met een route van lichtkunst langs de Amsterdamse grachten. Dit jaar is er vanwege covid-19 voor gekozen om een ingetogen festival te organiseren. Deze aanpak geeft ook de mogelijkheid om Amsterdam UMC als inhoudelijke partner aan het festival te verbinden. Het onderwerp van het kunstwerk op de gevel van locatie VUmc verhoudt zich dan ook direct tot een van de pijlers van Amsterdam UMC: wetenschap. Het medisch-wetenschappelijk onderzoek had er totaal anders uitgezien als Franklin de DNA-structuur niet had ontdekt of zonder de baanbrekende ontdekking van het immuundeficiëntievirus door Barré-Sinoussi.