Recent is dit beeld AIDS Sculpture van General Idea voor de hoofdingang van Amsterdam UMC locatie AMC geplaatst.
AIDS Sculpture is een kunstwerk dat gaat over bewustwording van één van de grootste epidemieën allertijden. Hiv en aids hebben wereldwijd meer dan 40 miljoen mensenlevens geëist. Het oorspronkelijke AIDS Sculpture werd in 1989 gemaakt, in een tijd waarin er een groot taboe op de ziekte heerst. In de daaropvolgende decennia is er veel onderzoek naar deze ziekte gedaan en werd een therapie gevonden door het combineren van verschillende hiv-remmers – een idee van hoogleraar Infectieziekten bij Amsterdam UMC: Joep Lange (1954-2014). Er is nu een goede behandeling beschikbaar waardoor, mits de diagnose tijdig gesteld wordt, de levensverwachting van mensen met hiv die van mensen zonder hiv benadert. Ook kan bij goede behandeling het virus niet overgedragen worden.
General Idea was een collectief van drie Canadese kunstenaars: Felix Partz, Jorge Zontal en AA Bronson. Ze werkten samen van 1967 tot 1994 en waren pioniers in de conceptuele- en mediakunst. Hun samenwerking is een groot voorbeeld voor kunstenaarsinitiatieven en blijft een inspiratie voor nieuwe generaties. De kunst van General Idea richtte zich op populaire cultuur, media en maatschappelijke thema's. Hun invloedrijke werk is nog steeds relevant en heeft kunstenaars, activisten en de publieke opinie beïnvloed. Ze adresseerden massamedia, consumptiecultuur, sociale kwesties, queer identiteit en de aids-crisis met satire, en veranderden daarmee de zeggingskracht van kunst.
Naar aanleiding van de aidsepidemie creëerden ze het 'AIDS-logo', dat wijdverspreid werd via prints en posters. Dit project symboliseerde de verspreiding van het virus zelf. Ze bleven zich inzetten voor het aids-bewustzijn, zelfs nadat Felix Partz en Jorge Zontal in 1990 met hiv werden gediagnosticeerd en in 1994 aan aids overleden.
Dit sculptuur is bedoeld om buiten tentoongesteld te worden en graffiti, stickers en andere sporen van gebruik te verzamelen als onderdeel van de openbare dialoog.
Bruikleen Collectie Hartwig Art Foundation. Toegezegde gift aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Rijkscollectie