Refluxziekte onder 18 maanden (keuzehulp)

Deze keuzehulp is gemaakt voor ouders van kinderen jonger dan 18 maanden met refluxziekte. Voor refluxziekte bij kinderen zijn verschillende behandelingen mogelijk. In deze keuzehulp krijgt u informatie over de voordelen en nadelen van iedere behandeling. De keuzehulp kunt u gebruiken om het gesprek met uw arts voor te bereiden. Samen kiest u de behandeling die het best bij uw kind past.

Aandoening

Wat is reflux bij kinderen

Reflux betekent dat voeding die al in de maag zat weer terugstroomt in de slokdarm. Vaak gebeurt dit na een voeding. Soms meerdere keren per dag. Jonge kinderen kunnen hierdoor gaan spugen en huilen. Reflux komt veel voor bij baby’s. Bij de meeste baby’s gaat het vanzelf over. 9 van de 10 baby’s hebben geen last meer als ze 1 jaar zijn. Ze hebben geen behandeling nodig. Gewone reflux is een normaal proces. Het is niet schadelijk. Het kind blijft gewoon groeien en zich ontwikkelen.

Bij refluxziekte zorgt de reflux voor erge klachten zoals:

  • heel veel huilen;
  • niet willen eten of drinken;
  • niet goed groeien;
  • opgeven van sliertjes bloed.

Heeft uw kind deze klachten? Dan is het goed om naar de kinderarts te gaan.

Behandelingen

Er zijn drie mogelijke behandelingen:

  1. Afwachten
  2. De voeding indikken
  3. Maagzuurremming
Afwachten

Als uw kind alleen spuugt en goed groeit, dan hoeft de reflux niet behandeld te worden. Huilt uw kind alleen heel veel? Dan is een reflux-behandeling ook niet nodig.

Heeft uw kind wel veel klachten? Dan kunt u de volgende dingen proberen:

  • Geef uw kind niet te veel voeding. Daardoor raakt de maag te vol en gaat uw baby spugen. Huilt uw kind veel? Geef dan geen extra voeding, maar probeer uw kind op een andere manier te troosten. Vraag advies aan het consultatiebureau.
  • Geef uw kind vaker kleinere beetjes voeding.
  • Leg het kind op de rug als het gaat slapen. Het hoofdeinde van het bed hoeft niet omhoog.
  • Houd uw baby rechtop na de voeding.
  • Zorg voor regelmaat en rust in het gezin.
  • Rook niet in de buurt van uw baby. De reflux wordt daardoor erger.

Resultaten

Refluxziekte kan soms op latere leeftijd beschadigingen laten zien van de slokdarm en soms ook een vernauwing van de slokdarm.

Voeding indikken

Voeding dikker maken, is vaak de eerste stap in de behandeling van refluxziekte. Dit geldt voor zowel borstvoeding als kunstvoeding. Dikke voeding vloeit minder vaak terug van de maag in de slokdarm. De voeding wordt dikker door Johannes-brood-pit-meel of rijst-amylo-pectine bij de melk te doen. Dit kunt u zonder recept kopen bij de apotheek.

U kunt de dikke voeding 2 weken proberen en kijken of het helpt.

Belangrijk: doe dit niet als u ook maagzuurremmers geeft. Dan werkt het niet.

Resultaten

Tot nu toe kennen we geen bijwerkingen. Verdikken van borstvoeding werkt minder goed dan verdikken van kunstvoeding.

Maagzuurremming

Maagsap is heel zuur. Als dit zuur in de slokdarm komt, geeft het een branderig en pijnlijk gevoel. Daarvan moet uw kind huilen.

Bij maagzuurremming krijgt uw kind medicijnen die het maagsap minder zuur maken. De arts moet deze medicijnen voorschrijven. Uw baby krijgt eerst voor 2 tot 4 weken medicijnen. Daarna kijkt de arts of de klachten minder zijn.

Krijgt uw kind maagzuurremmers? Stop dan met de ingedikte voeding.

Resultaten

Uit onderzoek is gebleken dat maagzuurremmers vaak niet goed helpen. De meeste kinderen huilen nog net zoveel en blijven onrustig. Er stroomt ook nog steeds voeding terug.

Maagzuurremmers kunnen bijwerkingen geven zoals:

  • misselijkheid;
  • buikpijn;
  • winderigheid;
  • hoofdpijn.

De bijwerkingen zijn niet ernstig maar komen regelmatig voor. Het is niet duidelijk wat de effecten zijn van maagzuurremmers als deze lang gebruikt worden.

Behandelingen vergelijken

Hieronder volgt een overzicht van de voor- en nadelen per mogelijke behandeling op verschillende gebieden.

Afwachten Voeding indikken Maagzuurremming
Wat betekent dit? Geen behandeling. Indikkingsmiddel aan voeding toevoegen. Niet samen geven met maagzuurremmers. Medicijnen geven.
Hoe lang duurt de behandeling? Niet van toepassing. Minimaal 2 weken. 2 tot 4 weken proefbehandeling.
Wat zijn de resultaten? Sommige kinderen hebben op latere leeftijd last van vernauwing van de slokdarm. Kind geeft minder voeding terug. Geen bewezen effect.
Wat zijn de bijwerkingen? Geen Geen Misselijkheid, buikpijn, winderigheid, hoofdpijn

Naar de kennisvragen en de voorkeuren >>