De meting met de beweegmeter wordt ook wel accelerometrie genoemd. Als je meedoet aan de lichamelijke krijg je de vraag of je mee wilt doen met de slaap- en beweegmeting. Kijk hier het instructiefilmpje om een indruk te krijgen van deze metingen.
De data die we met de beweegmeter verzamelen, zal gebruikt worden voor een groter project dat GOLIAT heet. De ABCD-studie maakt deel uit van dit project, waaraan verschillende Europese landen mee doen. Lees hier meer over dit lopende project.
Met de beweegmeter kunnen we 2 dingen meten:
1. Beweging; hoeveel beweeg jij per dag?
2. Slaap; Wat is jouw slaapkwaliteit, slaapduur, etc.?
Hieronder zie je de meest gestelde vragen over de beweegmeter:
1. Wat is een GeneActiv - beweegmeter?
Een GeneActiv is een type beweegmeter. Deze meter draag je als een horloge om je pols en lijkt op een smartwatch. De meter meet continu hoeveel jij beweegt, ook ’s nachts. Door deze continue metingen, kunnen onderzoekers een goed beeld krijgen van hoeveel jij beweegt. Daarnaast geeft het ook erg veel informatie over je slaappatroon.
2. Hoe lang moet ik de beweegmeter dragen?
Het is de bedoeling dat je de meter 7 volledige dagen en 8 nachten achter elkaar draagt, zonder deze af te doen. Door de meter een hele week te dragen krijgen we een zo realistisch mogelijk beeld van je normale activiteiten- en slaappatroon.
3. Ik ben 1 dag vergeten in te vullen in het dagboek, en nu?
Het dagboek is natuurlijk het meest betrouwbaar wanneer je het elke ochtend en avond invult. Maar mocht je het vergeten zijn, probeer dan zo goed mogelijk het dagboek van de vergeten dag in te vullen. Geef in het dagboek aan dat je deze dag later hebt ingevuld.
4. Is de meter waterbestendig?
In principe is de meter waterbestendig, dus hij kan gewoon om blijven tijdens het douchen en als het regent. Als je gaat zwemmen of in bad gaat, doe de meter dan wel af. Vergeet niet om dit te noteren in het dagboek en de meter zo snel mogelijk weer om te doen.
5. Mag je de meter omhouden tijdens het sporten?
Omdat we geïnteresseerd zijn in activiteit, is het juist belangrijk om ook tijdens sporten de meter om te houden. Doe jij sport waarbij de meter kan beschadigen of je jezelf kunt verwonden (zoals Karate)? Doe de meter dan wel af! Ook bij zwemsporten moet de meter worden afgedaan.
6. Hoe weet ik dat de beweegmeter aan staat?
De beweegmeter wordt door de onderzoeker aangezet door op de voorste knop te drukken. Hierna staat de beweegmeter voor 8 dagen aan, dit is verder niet te zien aan de beweegmeter. Je kunt hem zelf niet uitzetten.
7. Ik heb per ongeluk op een knopje op de beweegmeter gedrukt, wat nu?
Niks aan de hand! De beweegmeter is zo ingesteld dat het niet mogelijk is om de meting te stoppen of herstarten gedurende de meting.
8. Ik heb de meter 7 dagen en 8 nachten gedragen. Wat nu?
Doe de beweegmeter af. Stop de meter samen met het dagboek in de meegekregen bobbeltjes-envelop en stuur deze met de post naar ons terug. Het terugsturen is kosteloos. Je kunt de envelop dichtgeplak gewoon in de brievenbus van PostNL stoppen.
9. Wat krijg ik als beloning voor het dragen van de beweegmeter?
Voor het dragen van de beweegmeter en het invullen van het dagboek ontvang je een bol.com bon ter waarde van 10 euro. Nadat wij de envelop met de beweegmeter en het dagboek hebben ontvangen sturen wij de beloning via de mail naar je toe.
10. Krijg ik de resultaten van de beweegmeter opgestuurd?
Ja, je krijgt de resultaten over je slaap(kwaliteit) teruggekoppeld via email. Dit kan enkele weken duren omdat de resultaten eerst moeten worden uitgelezen.