Siliconenbehandeling

Siliconen voorkomen vochtverlies van de huid door het vormen van een beschermlaag voor de huid. Het vermindert klachten zoals pijn, jeuk en een droge huid. Daarnaast wordt de roodheid verminderd en zorgt het voor versoepeling van de huid. Siliconenbehandeling is vaak de eerste stap, of een van de stappen, in de behandeling van een (onrijp) litteken.

Er bestaat siliconengel, met of zonder UV-bescherming en er zijn verschillende soorten en maten siliconenpleisters. De arts bepaalt samen met u welke vorm het beste past bij uw litteken.

Het recept voor de gel of de pleisters wordt door het ziekenhuis aangevraagd bij de fabrikant en wordt binnen enkele dagen bij u thuisbezorgd. Op de verpakking staat precies uitgelegd hoe u ze kunt gebruiken.

Siliconenpleisers

Deze therapie bestaat uit het toedekken van het litteken met een zelfplakkende pleister. Uw behandelaar bekijkt samen met u welke soort en maat pleister voor u geschikt is.

Behandeling met siliconenpleister Behandeling met siliconenpleister

Hoe lang laten zitten?

Afhankelijk van soort pleister blijft het rond de 7-14 dagen zitten. Daarna kunt u de pleister zelf vervangen.

Duur van behandeling?

De totale duur van deze behandeling is ongeveer 3-6 maanden. Per dag moet u de pleister minimaal 12-16 uren dragen.

Siliconengel

Deze behandeling bestaat uit het toedekken van het litteken met een siliconengel.  U brengt een laagje gel dagelijks twee keer op het litteken aan in één beweging, u hoeft deze niet in te masseren.
De gemiddelde behandelduur is 3 maanden. Vaak is het gebruik van siliconengel eerste stap in de behandeling van een litteken. Deze behandeling wordt ook toegepast bij onrijpe littekens.

Behandeling met siliconengel Behandeling met siliconengel